Donderdag 10 maart om 17.00 uur opent de burgemeester van Amstelveen, Mirjam Van ’t Veld, de reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid.
Hierna gaan leerlingen in gesprek met Rudie Cortissos en Lotty Huffener-Veffer.

Plaats: Nova College, Doctor Willem Dreesweg 6, 1185 VB Amstelveen.
Voorafgaand is de tentoonstelling vanaf 16.00 uur te bezichtigen.
Vanwege het beperkte aantal plaatsen wordt aanmelding op prijs: www.pudv.nl/inschrijven.
De tentoonstelling is van 7 maart tot 16 april te zien.
Openingstijden: 10.15 – 16.00 uur (maandag-vrijdag, m.u.v. 2e Paasdag).
Het Nova College is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto.

Rudie

Leerlingen in gesprek met Rudie Cortissos

In de tentoonstelling wordt het verhaal verteld van Rudie Cortissos en zijn moeder, Emmy.
Rudie is 1 jaar als de oorlog begint. Het gezin is vanaf 1941 ondergedoken, op verschillende adressen. In het voorjaar van 1943 wordt Emmy op een tramhalte opgepakt. Mogelijk was ze vanwege een astma-aanval naar buiten gegaan.
Tijdens de onderduik, vanuit de Hollandse Schouwburg en vanuit Westerbork stuurt zij brieven en kaarten.
Emmy wordt in Sobibor vermoord. Rudie en zijn vader overleven de oorlog in de onderduik. Lees meer >>

Van 2009 tot 2011 was Cortissos mede-aanklager in het proces tegen Ivan (John) Demjanjuk, kampbewaker in Sobibor. Zijn requisitoir eindigde Rudie met de woorden: “Wij kunnen en mogen het niet vergeten. Wij moeten er toe bijdragen dat zoiets als de sjoa nooit meer voorkomt.” Sindsdien is hij gastspreker WO2-heden.

Bij de opening gaan Amstelvener Rudie Cortissos en Lotty Huffener-Veffer in gesprek met leerlingen van het Nova College.

Verhalen van toen

Ook Lotty Huffener-Veffer was mede-aanklager in het proces tegen Demjanjuk. Zij was niet aanwezig bij het proces in München want, zegt ze: “Ik was al een keer in Duitsland en dat is me niet zo goed bevallen”. Wel gaat ze geregeld in gesprek met Nederlandse en Duitse jongeren.
Lotty overleefde als jonge vrouw concentratiekampen in Nederland en Polen en de dodenmarsen in Duitsland. Zij werd na de oorlog mede-initiatiefnemer van herinneringscentrum Kamp Vught en het Monument voor de 1269 weggevoerde Joodse kinderen (waaronder haar zusje Carla) die in Sobibor werden vermoord. Ze is naamgever van de Lotty Veffer Foundation, die o.a. als doelstelling heeft: Verhalen van toen verbinden met het hier en nu. Lees meer >>

Luciana hoorntje

Puber in de oorlog

Een van de verhalen in de tentoonstelling is dat van Wanda Verduin, een 14-jarig Joods meisje als de Duitsers Nederland binnenvallen. Ze woont in Bussum en trekt met haar vrienden vaak de natuur in. Dan dwingen de nazi’s alle Joden naar Amsterdam te verhuizen. Ze is inmiddels 16, een puber, verliefd op een van haar vrienden. In haar dagboek beschrijft ze hoe gevangen zij zich voelt en hoe anders het leven nu is.
“(…) de lange fietstocht die was altijd zo fijn, helemaal alleen en de problemen van me waren niet zo erg groot. Ik was zo echt kinderachtig gelukkig alleen omdat het mooi weer was en omdat ik zelf zo echt sterk en haast jongensachtig flink was.”
Muzikante Karsu vertelt vanuit haar perspectief het verhaal van Wanda. Lees meer >>

Ernst Verduin, de jongere broer van Wanda, maakte dezelfde tocht door de kampen. In Auschwitz ziet hij haar voor het laatst. Verduin is bij de opening en vooraf vanaf 16.00 uur aanwezig.