We volgen in vier verhalen de geschiedenis van vijf hoofdpersonen – een pubermeisje, een verzetsman, een jonge man, een uit Duitsland gevluchte Joodse jongen en zijn Nederlands-Joodse vriendin – en hun familie. Hun verhaal wordt in korte films verteld door vier vertellers: Karsu over het Joodse meisje Wanda Verduin, Ad van Liempt over de verzetsman Nico Peeters, Natascha van Weezel over de Joodse man Jules Schelvis, en de Duits-Koerdische acteur Rauand Taleb over vluchteling Wolfgang Maas en zijn vriendin Thea Windmuller. De films kunnen via deze website worden bekeken. Ook zijn verscheidene fragmenten uit de interviews te zien, die ingaan op specifieke thema’s of details.
Via andere poststukken en persoonlijke geschiedenissen komen we in het concentratie-en vernietigingskamp Mauthausen in Oostenrijk, in kampen in Tsjechië, in kampen in Belgiê en Frankrijk et cetera. Zo wordt zichtbaar welk enorm netwerk van getto’s en kampen van allerlei aard (doorgangskampen, concentratiekampen, Nacht und Nebel-kampen, werkkampen, vernietigingskampen) Europa omspande.
Poststukken uit getto’s en kampen, waaruit citaten worden gelicht, maken kenmerken van de betreffende oorden duidelijk. QR-codes leiden bij elk item naar deze website waar veel meer te ontdekken valt.
De tentoonstelling gaat in op de vraag welke betekenis het verhaal over communicatie en privacy, censuur en misleiding, en vlucht en onderduik heeft voor nu. Aan het slot krijgen de bezoekers vragen over deze thema’s voorgelegd en reflecteren
de vertellers daarop in een filmpje. Zie ook bij Educatie.