Bibliotheek Eemland te Amersfoort en de Lotty Veffer Foundation nodigen u van harte uit voor de opening van “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid
tentoonstelling over communicatie, censuur, misleiding en privacy(verlies)
Holocaust Memorial Day
27 januari 2016, 16.00 uur
Bibliotheek Eemland, Keizaal 2e etage
PROGRAMMA
Natascha van Weezel
De tentoonstelling laat met de verhalen van Wanda Verduin en Jules Schelvis zien hoe antisemitisme tot uitsluiting van de Joden uit de maatschappij leidde. Natascha, kleinkind van sjoa-overlevenden, stelt vragen bij de vrijheid van communicatie op social media: “Cyberpesten, dat is pesten via internet. Tieners doen dat één op één via chatprogramma’s. Het is veiliger iemand dikzak te noemen via internet zonder de confrontatie aan te gaan.” Ook volwassenen zetten op Facebook en Twitter (groepen) mensen weg.
Gerard Mensink hoofd educatie Verzetsmuseum Amsterdam, in gesprek met:
Tonny Geelhoed-Peeters over de brieven van haar vader, verzetsman Nico Peeters >>
Door de censuur verdween de intimiteit uit zijn brieven. Uit Amersfoort schrijft Nico aan zijn vrouw “Bertha, je merkt op dat de laatste brieven zoo weinig zeggend zijn. De reden daarvan is zeker de veranderde omstandigheden hier en de beknoptheid waaraan ik mij te houden heb. Mijn gevoelens tot jullie zijn onveranderd en mijn verlangen naar jullie is nog even groot en ik hoop dat het spoedig kan bewezen worden.”
Ernst Verduin, die een gecensureerde kaart verstuurde met een geheime boodschap.
SPREKERS
Erno de Groot, directeur van de bibliotheek in het prachtige Eemhuis >>
Carla Huisman, educatief medewerker Kamp Amersfoort over de brieven van Bertus de Raaf >>
Lotty Huffener-Veffer, sjoa-overlevende en naamgever van de Lotty Veffer Foundation >>
Het programma is van 16.00 – 17.00 uur
De tentoonstelling is vooraf te bezichtigen op de 2e etage
Bibliotheek Eemland, Eemplein 71, 3812 EA Amersfoort
10 minuten van het Centraal Station >> Parkeerinfo >>
aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht: www.pudv.nl/inschrijven
Vertellers
In deze tentoonstelling volgen we Wanda Verduin, Nico Peeters en Jules Schelvis – een pubermeisje, een verzetsman en een jonge man. We laten zien hoe ze van kamp naar kamp worden gestuurd en hoe ze met brieven proberen om contact met hun familie te houden.
Hun geschiedenis wordt in korte films verteld door drie mensen van nu: Karsu over Wanda, Ad van Liempt over Nico Peeters en Natascha van Weezel over de Jules Schelvis.
In de filmpjes komen ook aan het woord: Ernst Verduin, Tonny Geelhoed-Peeters en Jules Schelvis. Zij lezen voor uit de brieven van hun geliefden en hun eigen brieven aan hen en vertellen erover.
Censuur, misleiding, communicatie
De tentoonstelling gaat in op de betekenis van communicatie, censuur, misleiding en privacy(verlies) toen en nu. Ook nu is de wereld niet vrij van censuur en zitten er vele mensen vanwege hun afkomst, opvattingen of voorkeuren in gevangenschap.
De tentoonstelling is tot eind februari in Amersfoort te zien. Zie voor de agenda www.pudv.nl