Het moderne gebouwencomplex was bedoeld als sociaal woningbouwproject voor 700 mensen. Het wordt vlak na de Franse capitulatie van juni 1940 door de Duitsers geconfisqueerd en in gebruik genomen als politiekazerne.
Het Vichy-regime, dat na de capitulatie in naam Frankrijk gaat regeren, werkt volop samen met de bezettingsmacht, vooral bij de vervolging van Joden, Sinti en Roma. Het geeft de Franse politie opdracht de door de Duitsers gewenste razzia’s uit te voeren. Drancy wordt als interneringskamp in gebruik genomen na een razzia in het 11de arrondissement van Parijs op 20 augustus 1941, waarbij 4.000 voornamelijk buitenlandse en statenloze Joden worden opgepakt. Het gebouwencomplex krijgt een omheining van prikkeldraad en Franse bewakers.
De omstandigheden in het kamp zijn verschrikkelijk, kinderen worden er bij aankomst onmiddellijk van hun ouders gescheiden, het aantal gevangenen in het voor 700 mensen bedoelde complex loopt op sommige momenten op tot boven de 7.000 en de Franse bewakers treden vaak gewelddadig op.
Op 1 juli 1943 neemt de SS het kamp over. Het wordt een Durchgangslager (doorgangskamp), van waar, na drie eerdere transporten, nog eens 64 deportatietreinen gaan rijden.
Het kamp wordt op 17 augustus 1944 bevrijd. Er zitten dan nog 1.542 mensen gevangen. De kamparchieven zijn de dag ervoor door de SS vernietigd.
Pas in 1995 erkent de president Jacques Chirac de Franse medeverantwoordelijkheid voor wat er in Drancy gebeurde.