Tot februari 1943 worden de Sinti en Roma in België grotendeels met rust gelaten. Dan worden negen mensen opgepakt en opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Op 29 maart 1943 beveelt het Reichssicherheitshauptamt * de deportatie van de ongeveer 600 Belgische Sinti en Roma naar Auschwitz (en die van de circa 500 Nederlandse Sinti en Roma). In de herfst van ’43 vinden verscheidene razzia’s plaats, waarbij op grotere schaal Sinti en Roma worden opgepakt. Ze worden opgesloten in de Dossin-kazerne in Mechelen, die als concentratiekamp dienstdoet. Ook uit Noord-Frankrijk worden Sinti en Roma naar de Dossin-kazerne gedeporteerd, voor het merendeel mensen die bij de aanval van nazi-Duitsland op België in mei 1940 naar Frankrijk zijn gevlucht.

Volgens overlevenden werden de Sinti en Roma in Mechelen nog slechter behandeld dan de Joodse gevangenen. Ze kregen nog minder voedsel en water en hun sanitaire voorzieningen waren nog slechter, nanelijk nagenoeg onbestaand. Ziekten eisen al in Mechelen het leven van tientallen.

Op 15 januari 1944 worden alle 351 Sinti en Roma die nog in Mechelen gevangenzitten (77 mannen, 99 vrouwen en 175 kinderen) in veewagens en zonder water of brood op transport gesteld naar het ‘zigeunerkamp’ in Auschwitz-Birkenau. Een dertigtal gaat van daar voor dwangarbeid naar Buchenwald. Van hen overleven er dertien. Alle overigen bezwijken of worden vergast in Birkenau.

Er vinden geen verdere deportaties van Sinti en Roma uit België meer plaats. Uiteindelijk overleven minder dan 200 van de circa 600 Belgische Sinti en Roma.

Waar in Nederland de politie in opdracht van de nazi’s Sinti en Roma oppakten, werkt de Belgische politie niet aan de razzia’s mee. De Duitse politie voert die uit. De bezetter kan echter wel gebruikmaken van de dossiers die de Vreemdelingenpolitie in Brussel bijhield over het gaan en staan van de Sinti en Roma.

Luxemburg
Volgens het United States Holocaust Memorial Museum en andere bronnen zijn verreweg de meeste van de circa 200 Sinti en Roma uit Luxemburg vermoord. Geen van de geraadpleegde bronnen geeft nadere informatie.

* Het Reichssicherheitshauptamt (RSHA) was de overkoepelende veiligheidsdienst van het Derde Rijk, opgericht door Heinrich Himmler in december 1939. Het was een samenwerkingsverband van de Sicherheitsdienst, de Gestapo en de Kriminalpolizei.