In de tentoonstelling wordt met post uit getto’s en concentratiekampen het verhaal beschreven van drie slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van wie slechts één het overleefde. Hun persoonlijke geschiedenis wordt aan de hand van brieven en dagboeken in filmpjes verteld door drie mensen van nu.
Bijzonder is het verhaal van de nu 95-jarige Amstelvener Jules Schelvis. Hij overleefde de oorlog, maar niet nadat hij in talloze kampen – waaronder het vernietigingskamp Sobibor – en getto’s is geweest. Schelvis weet een brief te versturen waarin hij op een slimme manier veel weet te vertellen zonder dat de Duitse censuur het zal begrijpen.
Tijdens de opening maakte burgemeester Van ’t Veld in haar toespraak een treffende vergelijking met het heden, waarin zij het Joodse drama vergeleek met het huidige vluchtelingenprobleem. Rudie Cortissos, als peuter ondergedoken tijdens de oorlog, vertelde een emotioneel verhaal over de geschiedenis van zijn moeder die via de Hollandsche Schouwburg en Westerbork uiteindelijk werd vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. Lotty Huffener-Veffer beschreef haar tocht langs talloze concentratiekampen, die zij overleefde, waarna zij na de oorlog mede-initiatiefnemer werd van herinneringscentrum Kamp Vught. Zij is ook naamgever van de stichting Lotty Veffer Foundation die de tentoonstelling mogelijk heeft gemaakt.
Cortissos en Huffener-Veffer werden tijdens de opening bevraagd door de vavo-studenten Joeri Visser en Gijs van Leeuwen. Het was het sluitstuk van een indrukwekkende bijeenkomst waarin jong en oud het belang van het doorvertellen en herdenken van de gruweldaden uit de oorlog benadrukten.
De tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet- Post uit de vergetelheid’ is tot en met 15 april in het gebouw van het Nova College Vavo aan de Dr. Willem Dreesweg 6 in Amstelveen te bezichtigen op schooldagen tussen 10.00 uur en 16.00 uur in lokaal 2.05. Voor meer informatie: www.pudv.nl
Geef een reactie