‘Post uit de Vergetelheid’ in Winterswijk
Post uit de Vergetelheid
werd 4 juli geopend door burgemeester Joris Bengevoord in bijzijn van de wethouder van Cultuur, Henk Jan Tannemaat en is te zien tot en met 19 augustus te zien in de Jacobskerk op de Markt in Winterswijk.

Thea Windmuller en Wolfgang Maas zijn twee jonggeliefden uit Winterswijk. Wanda Verduin is een jong Joods meisje, Jules Schelvis een jonge Joodse man, Nico Peeters een verzetsman. Allemaal werden ze opgepakt en weggevoerd naar Auschwitz, Dachau en Sobibor. Hun verhalen komen tot leven in deze expositie.

Wolfgang Maas
Bijzonder is het Winterswijkse verhaal over het jonge en verliefde stel Thea Windmuller en Wolfgang Maas. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde voor elkaar, de vervolging, hun onderduik en ondergang.
Op de eerste pagina’s van haar dagboeken schrijft Thea nog over haar onbezorgde leven in het vooroorlogse Winterswijk, maar later gaat het steeds vaker over de oorlog. Ze beschrijft hoe ze onderduikt in Friesland en daar hunkert naar haar grote liefde Wolfgang. Hij is op dat moment ondergedoken bij de familie Nak in Amsterdam.
Thea neemt de fatale beslissing om haar verloofde in Amsterdam op te zoeken. Na 7 dagen is er een inval en Wolfgang en Thea worden gearresteerd. Beiden zijn daarna vermoord in Polen.

Wolfgang Nak
Op 1 mei 2021 bracht EenVandaag het verhaal van Mirjam Schwarz. Zij vond op de zolder van haar ouders handgeschreven dagboeken van de Thea Windmuller, de zus van Mirjams’ moeder.
Op de dag van de uitzending van dit verhaal werd Wolfgang Nak (75) gebeld door een neef. “Hij zei: ‘Zet nu de tv aan, dit verhaal gaat over jullie.’ En dat was ook zo. Ik heb gekeken en stond perplex. Tranen liepen over mijn wangen”, vertelt hij.
Zijn hele leven was Wolfgang Nak op zoek naar de onderduiker naar wie hij was vernoemd. “In één keer werd alles duidelijk. Ik moest mezelf wel even in de arm knijpen. Klopt dit? Ik had echt kippenvel.”

De expositie werd aangeboden door de Stichting Vrienden van de Jacobskerk i.s.m. de Lotty Veffer Foundation en werkgroep Leren van de Oorlog en een financiële bijdrage van de Gemeente Winterswijk en Stichting Winterswijkse Synagoge.